No Jews,...

Hvorfor hører man ingen fordømmelser af Egyptens afvisning af at genåbne grænseovergangen ved Rafah, den sydligste by i...

Anti-israelske karikaturtegninger...

De arabiske aviser, der alle er helt eller delvis underlagt de arabiske regimers kontrol, flyder over af anti-israelske...

Israels historie

For at forstå den arabisk-israelske konflikt, som den udfolder sig i dag, er det nødvendigt med et retvisende billede...

UNRWA bør afvikles

OpinionUNRWA bør afvikles

Det er efterhånden grundigt dokumenteret, at FN’s særlige agentur for palæstinensiske flygtninge, UNRWA, i højere grad udgør et problem end en del af løsningen på den israelsk-palæstinensiske konflikt. Det er derfor på tide at afvikle organisationen og overlade dens opgaver til andre, mindre kompromitterede aktører.

UNRWA blev oprettet i 1949 med det formål at tage sig af de ca. 700.000 palæstinensiske arabere, som flygtede eller blev fordrevet fra deres hjem i forbindelse med, at de, sammen med fem arabiske nabostater, indledte – og tabte – den første krig imod Israel i 1948.

Egentlig var agenturet for alle flygtninge fra det tidligere britiske mandatområde, både jøder og arabere. Men da alle de jøder, som blev etnisk udrenset fra Vestbredden og Gaza, blev absorberet af Israel, endte UNRWA i praksis alene som et projekt for palæstinensiske arabere.

Et af flere særlige kendetegn ved UNRWA er, at organisationen – i modsætning til FN’s generelle flygtningekommissariat, UNHCR, der tager sig af alle andre flygtninge i verden – tillader flygtningestatus at blive nedarvet gennem generationer. Det betyder, at millioner af arabere, der aldrig selv har måttet flygte, men har boet det samme sted hele deres liv, alligevel opfattes om flygtninge. Ingen andre befolkningsgrupper i verden nyder samme privilegium.

Hvor UNHCR’s opgave generelt er at nedbringe antallet af flygtninge i verden, har UNRWA i stedet gennem sin 75-årige eksistens formået at forøge antallet af palæstinensiske flygtninge fra oprindeligt 700.000 til i dag omkring 6 millioner, fordelt i “flygtningelejre” (der for længst er blevet til regulære byer) i Libanon, Syrien, Jordan, Gaza og på Vestbredden.

En særlig absurditet er, at palæstinensere, der i dag bor i Gaza eller på Vestbredden, som begge var del af mandatområdet Palæstina, og hvis forfædre flygtede fra et andet sted i Palæstina, endnu opfattes som flygtninge og derfor bor i permanente “flygtningelejre” i det, de selv kalder Palæstina.

Det svarer til, at danskere, hvis forfædre i 1864 flygtede fra Sydslesvig, der dengang var dansk, endnu blev betragtet som flygtninge og derfor blev fastholdt i store flygtningelejre nord for Fredericia i håb om at “vende tilbage” til Sydslesvig.

Formålet med permanent at kalde alle disse palæstinensere flygtninge er naturligvis at true den jødiske stats eksistens med et krav om en “tilbagevenden” til deres forfædres hjem i det nuværende Israel.

Og den menneskelige pris er åbenbart værd at betale, selvom den er høj. I Libanon, for eksempel, lever efterkommerne af palæstinensiske flygtninge reelt i et apartheid-system som andenklasses borgere uden ret til at uddanne sig, arbejde, eje jord eller rejse frit.

UNRWA er altså ikke en organisation, der løser problemer for flygtninge, men derimod et våben, rettet imod Israel, der bruger “flygtningene” som menneskelig ammunition.
Tillægger man det forhold, at UNRWA gennem årtier har udsat palæstinensiske skoleelever for antisemitisk hjernevask og hjulpet Hamas med at opbygge og finansiere en massiv terrorinfrastruktur til brug imod Israel, herunder i (og under) FN-faciliteter som skolerhospitaler mv., står det klart, at UNRWA ikke bidrager til en løsning på konflikten, men snarere selv er en del af problemet.

UNRWA bør derfor afvikles, så snart det er praktisk muligt, og erstattes med andre organisationer, som reelt arbejder for fred.


Opdatering 25. juli 2024:

Ovenstående blev d.d. bragt som debatindlæg i Politiken, omend i en markant redigeret udgave, hvor en række væsentlige pointer var udeladt, ligesom flere passager var ændret, eller endda yderligere uddybet, med Politikens debatredaktørs præciseringer.

Man har tilsyneladende, for at få palæstinenserne og UNRWA til at fremstå mindre kompromitterede, ikke været interesseret i at få alle sandhederne med.

Af ændringer kan nævnes:

  • Overskriften “UNRWA bør afvikles” er ændret til “FN’s hjælp til palæstinensiske flygtninge gør mere skade end gavn”.
  • Det palæstinensiske/arabiske ansvar for krigen i 1948 er udeladt.
  • Antallet af palæstinensiske flygtninge registreret af UNRWA er nedskrevet med en million fra “omkring 6 millioner” til fem. Det er interessant, fordi det seneste officielle tal fra UNRWA i 2019 lyder på “mere end 5,6 millioner.” Da antallet løbende vokser, må det i 2024 ligge i nærheden af seks millioner. Hvorfor har Politiken så valgt at nedskrive tallet?
  • Bemærkning om, at palæstinensere i Libanon ikke har ret til arbejde er præciseret som, at de “ikke har adgang til at arbejde inden for en række områder.”
  • Reference til den veldokumenterede antisemitiske hjernevask i UNRWA-drevne skoler er fjernet.
  • Reference til UNRWA’s støtte til at opbygge og finansiere Hamas’ terrorinfrastruktur i Gaza er fjernet.
  • Reference til Hamas’ datacenter under UNRWA’s hovedkvarter i Gaza er fjernet.
  • Reference til Hamas’ militære brug af UNRWA-faciliteter som skoler samt hospitaler er fjernet.

At så mange sandheder bortcensureres fra mit indlæg er interessant i betragtning af, at andre debattører har adgang til at udgyde næsten endeløse tirader af løgne om Israel i avisens spalter.

Politikens censurerede udgave kan læses her (for abonnenter).

Check out our other content

No Jews, No News

Israels historie

Check out other tags:

Most Popular Articles