Torben Lund, der er både EU-parlamentariker og medlem af Socialdemokratiet, havde d. 3. maj et indlæg i Politiken, hvori han beskyldte den israelske premierminister for at være terrorist og begå folkemord.
“Ariel Sharon er helt suverænt den person i Israel-Palæstina-konflikten, som topper listen over terrorister. Han har i årtier begået folkemord og tortur, som besættelsesmagt dræbt i tusindvis af civile palæstinensere”.
Han tager afstand fra betegnelsen “terrorister” brugt om palæstinensiske organisationer som Hamas og Islamisk Jihad, som han refererer til som “frihedskæmpere” og “modstandsfolk”.
“De palæstinensere, der offensivt kæmper imod undertrykkelsen, betegnes ikke som frihedskæmpere og modstandsfolk, men som terrorister”
Herefter retter han skytset, ikke bare mod de jøder der måtte formaste sig til at forsøge at tilbagevise hans anklager mod Israel og Sharon, men mod “de jødiske samfund” i almindelighed.
“De jødiske samfund råber, hver gang der rejses kritik, at det er udtryk for antisemitisme, og at Sharon er demokratisk valgt. Som om terrorisme, folkemord og tortur skulle kunne forsvares, fordi de ansvarlige er folkevalgte”.
“Og apropos antisemitisme. Man skal ikke være professor i psykologi for at forstå, at Sharon og hans daglige ugerninger hos mange kan skabe grobund for en ny stærk antisemitisme. De jødiske samfunds støtte til eller tavshed omkring den israelske stats terrorisme øger naturligvis risikoen for en farlig antisemitisk udvikling”.
Torben Lunds udgydelser skabte en storm af læserbreve i Politiken – ganske som han havde forudset – med beskyldninger om antisemitisme.
Men det var ikke angrebene på Israel der udløste anklagerne mod Lund om at være antisemit, det var derimod hans generalisering af jøder, samt hans krav om at jøder må indtage en bestemt politisk holdning, hvis de vil værne sig imod antisemitiske angreb.
Der var dog også enkelte indlæg der tog afstand fra Lunds usande og forskruede beskyldninger imod Israel, men ikke i Politiken. Berlingske tog i en leder (6/5) afstand fra Lunds anklager mod Israel og opfordrede Socialdemokratiet til det samme. Reaktionen fra Socialdemokratiet udeblev. Kun en enkelt socialdemokrat, Henrik Sass Larsen, tog bladet fra munden og forsvarede Israel, ligeledes i Berlingske.
Hvis Lund ikke skulle have gjort det klart i første omgang, så understregede hans næste indlæg (14/5) hans syn på jøder, som en homogen gruppe uden individuelle holdninger. Med gentagne referencer til “Bent Melchior og hans netværk” lægger Lund sig her – bevidst eller ubevidst – meget tæt op ad den klassiske antisemitisme, der tegner et billede af jøder, som en gruppe der gennem hemmelige netværk manipulerer med omverdenen med total kontrol af det omgivende samfund for øje.
Dette affødte endnu en leder fra Berlingske, der denne gang – med rette – fokuserede på Lunds ytringer om jøder. I debatten om Lunds eventuelle antisemitiske følelser, blev de oprindelige anklager mod Israel om terrorisme og folkemord til gengæld næsten glemt. Diskussionen går nu på om Lund er antisemit eller ej, ingen stiller længere spørgsmålstegn ved hvordan det kan gå til at en dansk socialdemokrat, og tidligere minister, kan deltage i spredningen af anti-israelsk propaganda.
Læs også:
EU bør lægge fløjlshandsken og indføre boykot af Israel
Af Torben Lund, Politiken (3. maj 2004)
Et bekymrende skred i det politiske liv
Lederen i Berlingske (6. maj 2004)
For meget at give Israel det fulde ansvar for konflikten
Af Henrik Sass Larsen, Berlingske (6. maj 2004)
Til lykke, Lund. Du er antisemit!
Af Bent Melchior, Politiken (8. maj 2004)
Du skulle skamme dig, Bent Melchior
Af Torben Lund, Politiken (14. maj 2004)
Hvor kommer Lunds råb fra?
Af Bent Melchior, Politiken (18. maj 2004)
Torben Lund – fra slemt til værre
Lederen i Berlingske (19. maj 2004)